Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου 1925 γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις

Στην οδό του Μπλαμαντώ

Γύρω από το μεσαιωνικό ρυάκι του χαρούμενου δρόμου, κατά τον Jean-Paul Sartre, ακονίζουν οι δήμιοι τα ξινάρια για να κόψουν τα κεφάλια, μαζί με τις άμυαλες καθότι ακέφαλες (πλην όμως λουσάτες) κυρίες με το βέλο.

Έτσι τουλάχιστον αφηγείται προειδοποιώντας μας εγκαίρως όσο και ματαίως η Σαπφώ Νοταρά.

Στίχοι: Jean Paul Sartre
(απόδοση: Αλέξη Σολομός)
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Ηλίας Λιούγκος & Σαπφώ Νοταρά
Δίσκος: Πορνογραφία (1982)



Η οδός του Μπλαμαντώ βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στη γειτονιά του Marais. Είναι ένα παμπάλαιο στενό δρομάκι σε μια από τις αρχαιότερες συνοικίες της πόλης. Βαλτότοπος στον μεσαίωνα, όχι μακριά από την κεντρική αγορά κρεάτων και τροφίμων της πόλης (Les Halles) που μετατράπηκε σε μεγασταθμό του μετρό και εμπορικό κέντρο το 1971. Tο Marais έγινε αστική συνοικία από τον 13ο αιώνα χάρη και στα μοναστικά τάγματα που εγκαταστάθηκαν εκεί. Ανάμεσα σε αυτά από το 1258 ως το 1277 ήταν και αυτό των ζητιάνων-μοναχών της Τάξης των Υπηρετών της Παρθένου Μαρίας, που οι παριζιάνοι αποκαλούσαν κάπως σκωπτικά "Λευκά Πανωφόρια", λόγω της αμφίεσής τους. Έτσι το 1289 δόθηκε οριστικά το όνομα αυτό που διατηρεί μέχρι τις μέρες μας, «οδός των Blancs-Manteaux», στο μικρό δρομάκι που βρίσκεται στην πανάρχαιη αυτή γειτονιά, όπου στην εποχή μας συνωστίζονται πλάι-πλάι οι μαυροφορεμένου εβραίοι Ashkenazi, με τα διχαλωτά μουσάκια και τα κιπά τους, μαζί με την κάπως blasé πολυχρωμία του gay Παρισιού.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου 1890 γεννήθηκε τo «Γελαστό Παιδί»

Έγινε συνώνυμο της αντίστασης, δεν ήταν Έλληνας, αλλά ο Ιρλανδός επαναστάτης Μάικλ Κόλινς. Εθνικός ήρωας των Ιρλανδών, αγωνίστηκε κατά των Βρετανών και σκοτώθηκε σε εμφύλια σύρραξη ...
Το 1962 ανέβηκε στην Αθήνα το θεατρικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή Brendan Beham, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα και τραγουδήθηκε στην παράσταση “Ένας Όμηρος” με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Το τραγούδι "Το γελαστό παιδί" θρηνούσε τον Ιρλανδό ήρωα Μαϊκλ Κόλινς.
Το τραγούδι αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε πολύ και συνδέθηκε με γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα (Λαμπράκης , Πολυτεχνείο κλπ)
...........(Η ελληνική εκδοχή των στίχων Οι αρχικοί στίχοι του 1961 έλεγαν “σκοτώσαν οι δικοί μας το Γελαστό Παιδί». Στη θεατρική παράσταση Μαγική Πόλη που ανέβηκε το 1962, “οι δικοί μας” έγιναν “εχθροί” και πλέον όλοι τραγουδούσαν “Σκοτώσαν οι εχθροί μας το γελαστό παιδί”. 
Στις συναυλίες μετά την πτώση της Χούντας οι “εχθροί” έγιναν “φασίστες”. Έτσι, η κάθε εποχή έχει το δικό της τραγούδι. Στην τελευταία εκδοχή έγινε ένα από τα αγαπημένα τραγούδια της γενιάς του Πολυτεχνείου. Ίσως γιατί το «γελαστό παιδί» της Ιρλανδίας αν ζούσε στην Ελλάδα, σίγουρα θα ήταν ένας από τους εξεγερμένους νέους που αψήφησαν τη χούντα....απόσπασμα από τη μηχανή του χρόνου)

ViDEo ΤΟΥ 1974


https://www.facebook.com/MikisTheodorakis


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

«Έφυγε» ο νομπελίστας συγγραφέας Ντάριο Φο

Μία εμβληματική μορφή της λογοτεχνίας και του θεάτρου έφυγε σήμερα (13-10-2016) από τη ζωή. Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης Ντάριο Φο, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997 για το σύνολο του έργου του, πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 90 ετών. Τραγική ειρωνεία ότι σήμερα, είναι η μέρα που ανακοινώνεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας...

Ηταν ένας από τους πληρέστερους καλλιτέχνες της εποχής μας - Αντισυμβατικός, με μοναδικό ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό - Είχε συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Ο Ντάριο Φο τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Σάκο του Μιλάνου, λόγω σοβαρών πνευμονικών προβλημάτων.

Πρόκειται, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, για έναν από τους πληρέστερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ο οποίος είχε ασχοληθεί με επιτυχία και με την λογοτεχνία και την σκηνογραφία, ενώ ήταν και θιασάρχης.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η απελευθέρωση της Αθήνας ~ 12 Οκτωβρίου 1944

Μη με ρωτάς Μάνος Λοϊζος
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μάνος Λοϊζος
Πρώτη εκτέλεση : Μάνος Λοϊζος




Tα πολυβόλα σωπάσαν
Οι πόλεις αδειάσαν και κλείσαν
Ένας βοριάς παγωμένος
Σαρώνει την έρημη γη

Στρατιώτες έρχονται
Πάνε, ρωτάνε γιατί πολεμήσαν
Κι εσύ ησυχάζεις
Το δάχτυλο βάζεις
Να βρεις την πληγή

Μη με ρωτάς, δε θυμάμαι
Μη με ρωτάς, μη με ρωτάς,μη με ρωτάς
Μη με κοιτάς, σε φοβάμαι
μη με κοιτάς, μη με ρωτάς, μη με ρωτάς

Στην πολιτεία βραδιάζει
Το χιόνι τις στέγες σκεπάζει
Ένα καμιόνι φορτώνει
Και κόβει στα δυο τη σιγή ...

Περιπολία στους δρόμους
Και κάποια φωνή που διατάζει
Κι εσύ ησυχάζεις
Το δάχτυλο βάζεις
Να βρεις την πληγή ...

Μη με ρωτάς, δε θυμάμαι
Μη με ρωτάς, μη με ρωτάς, μη με ρωτάς
Μη με κοιτάς, σε φοβάμαι
Μη με κοιτάς, μη με ρωτάς, μη με ρωτάς

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Πέθανε ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα

Η Πολωνία της τέχνης και της πολιτικής αποτίει σήμερα ύστατο φόρο τιμής στον Αντρέι Βάιντα, ο θάνατος του οποίου χθες, σε ηλικία 90 ετών, βύθισε στο πένθος τον πολωνικό κινηματογράφο, του οποίου ήταν ο αδιαφιλονίκητος άρχοντας, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο την Ένωση Πολωνών Σκηνοθετών.


Ο ίδιος σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 ετών. Η σκηνοθετική διαδρομή του ήταν διαχρονική από το «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: Κατίν του 2007 και «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013.
Το 2000, του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Read more: http://www.newsbomb.gr/

«Έφυγε» η τραγουδίστρια Νάντια Κωνσταντοπούλου.

Άφησε την τελευταία της πνοή στα 80 της χρόνια η Νάντια Κωνσταντοπούλου, που πέθανε, χθες (9/10/2016) , νικημένη από το Αλτσχάιμερ. H κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 12/10 από το Α΄ κοιμητήριο Αθηνών. Η Νάντια Κωνσταντοπούλου ήταν διακεκριμένη Αθηναία τραγουδίστρια της ελαφράς μουσικής και στιχουργός γεννημένη το 1936, σύζυγος του επίσης διακεκριμένου μαέστρου, συνθέτη και βιρτουόζου του βιολιού Τάκη Μωράκη με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1961 και απέκτησαν έναν γιο.


ΝΑΝΤΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΓΑΠΩ ΕΝΑ ΤΥΠΟ 
Του Τ.Μωρακη



Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ernesto Che Guevara - Σαν σήμερα 9-10-1967 δολοφονήθηκε.

Εκτενές απόσπασμα του ντοκυμαντέρ 
"ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ", 
ιταλικής παραγωγής του 2007. 
Το ντοκυμαντέρ πραγματεύεται την ανακάλυψη της σορού του Τσε 
και των συντρόφων του το 1997 στη Βολιβία. 
Δημιουργοί: Stefano Missio, Raffaele Brunetti.


- Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα © Guevaristas, http://www.guevaristas.org.
- Facebook page: http://tinyurl.com/cshtlar.