Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου 1890 γεννήθηκε τo «Γελαστό Παιδί»

Έγινε συνώνυμο της αντίστασης, δεν ήταν Έλληνας, αλλά ο Ιρλανδός επαναστάτης Μάικλ Κόλινς. Εθνικός ήρωας των Ιρλανδών, αγωνίστηκε κατά των Βρετανών και σκοτώθηκε σε εμφύλια σύρραξη ...
Το 1962 ανέβηκε στην Αθήνα το θεατρικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή Brendan Beham, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα και τραγουδήθηκε στην παράσταση “Ένας Όμηρος” με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Το τραγούδι "Το γελαστό παιδί" θρηνούσε τον Ιρλανδό ήρωα Μαϊκλ Κόλινς.
Το τραγούδι αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε πολύ και συνδέθηκε με γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα (Λαμπράκης , Πολυτεχνείο κλπ)
...........(Η ελληνική εκδοχή των στίχων Οι αρχικοί στίχοι του 1961 έλεγαν “σκοτώσαν οι δικοί μας το Γελαστό Παιδί». Στη θεατρική παράσταση Μαγική Πόλη που ανέβηκε το 1962, “οι δικοί μας” έγιναν “εχθροί” και πλέον όλοι τραγουδούσαν “Σκοτώσαν οι εχθροί μας το γελαστό παιδί”. 
Στις συναυλίες μετά την πτώση της Χούντας οι “εχθροί” έγιναν “φασίστες”. Έτσι, η κάθε εποχή έχει το δικό της τραγούδι. Στην τελευταία εκδοχή έγινε ένα από τα αγαπημένα τραγούδια της γενιάς του Πολυτεχνείου. Ίσως γιατί το «γελαστό παιδί» της Ιρλανδίας αν ζούσε στην Ελλάδα, σίγουρα θα ήταν ένας από τους εξεγερμένους νέους που αψήφησαν τη χούντα....απόσπασμα από τη μηχανή του χρόνου)

ViDEo ΤΟΥ 1974


https://www.facebook.com/MikisTheodorakis