Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Χιλή: 40 χρόνια από το πραξικόπημα

Πινοσέτ και την αυτοκτονία Αλιέντε.

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 1973, 

όταν ο Αουγκούστο Πινοσέτ 

ανέτρεπε τον σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε.

 

 

 http://www.iefimerida.gr/

  * * * * * * * *

Ο Σαλβαδόρ Αγιέντε, (Salvador Allende Gossens, 1908-1973) ήταν πολιτικός και πρώτος μαρξιστής Πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 1970-1973.

ο Αγιέντε  είθελε να κρατικοποιήσει τα μεταλλεία χαλκού (τα οποία ανήκαν σε Αμερικάνους ιδιώτες) και  έπρεπε να ανατραπεί. Έτσι, ο Νίξον (πρόεδρος των ΗΠΑ) ορκίζεται να ανατρέψει τον Αγιέντε. Το έργο αυτό το αναθέτει στην C.I.A και οργανωτής του πραξικοπήματος επιλέγεται ο Χένρι Κίσινγκερ. (Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ)

Την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 1973 γίνεται συγχρονισμένη επίθεση από ξηρά και αέρα στο προεδρικό μέγαρο. Η δημοκρατία καταλύεται και στην εξουσία ανεβαίνει ο στρατηγός Πινοσέτ.

 http://el.wikipedia.org

* * * * * * * * 

Η Χιλή το 2011 υπολόγισε πως πάνω από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν κατά την χούντα του Πινοσέτ που διήρκεσε από το 1973 έως το 1990.

* * * * * * * *

Επεισοδιακή ήταν η έναρξη της ημέρας μνήμης (χθες) για την επέτειο των 40 ετών από το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ, που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, καθώς σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και πραγματοποιήθηκαν πολλές συλλήψεις, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

* * * * * * * *

 Το ρόλο της μουσικής κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων των κρατουμένων του καθεστώτος του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ μελετάει μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του χουντικού καθεστώτος είχαν ανακαλύψει το τέλειο μέσο βασανισμού των κρατουμένων ώστε να τους αποσπούν κάθε ομολογία και πληροφορία που χρειαζόταν: επέβαλαν στους κρατούμενους να ακούν επί ημέρες και όλο το 24ωρο τραγούδια δημοφιλών καλλιτεχνών στη διαπασών, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες προκαλεί ανεπανόρθωτη σωματική και ψυχολογική βλάβη.

Όλο το άρθρο http://www.tovima.gr